Beta
Adelers Alle 154 - Ejely Aksel Snedker
Lam 2016

Maren og Aksel Snedker. (Privat eje)

Anna i 2006 med dukke hun fik som barn af lærerinde Frida Hansen.

Matr. 140 a i

Ejere

  • 6.3.1930 Johs. Olesen til Aksel Frederik Hansen, Snedker
F.T. 1930

Aksel Snedker, f. 1905 i Gudme, g. 1926.

Marie Snedker, f. 1902 i Tjæreby, 1 barn.

Anna Marie, f. 1924 i Faarevejle.

Karen Margrethe Snedker, f. 1933 i Faarevejle.

Marie (Maren) dør 6.7.1969.

Aksel Snedker sælger huset i 1981 og flytter til København.

Han døde i 1982.

FT 1940

Karen Margrethe Snedker f. 10.12.1933 i Gv.

Anna Marie Hansen Snedker, født 11.05.1924 i Fårevejle fortæller om sin bardom

Anna blev født hos bedsteforældrene Sophie og Vilhelm Hansen på Øvang. Forældrene Marie og Aksel Snedker blev gift i 1926 og flyttede til Fyn, hvor Aksels familie boede. Aksel havde tjent på Øholt, og her lærte Marie og Aksel hinanden at kende. De vendte imidlertid snart tilbage til Fårevejle, hvor de først flyttede ind og boede på kvisten på Afholdshjemmet. Aksel Snedker købte nu en grund på Adelers Alle af Johannes Olsen og byggede ”Ejely” i 1930.

Anna gik i Friskolen sammen med bedsteforældrenes plejebarn Johannes.

Bedstemor hentede penge for Johannes hos Thaysen på Severinsminde. Johannes havde klumpfod, blev opereret og så kom den til at fungere fint.

Bedstemor havde store viktoriablommer i haven.

Bedstefar havde 5 tdr. land ved Følvang, tillægsjord fra Øholt. Anna var med i marken. Hun samlede sten og lagde i bunker og fik lidt for hver bunke.

Anna mindes en god skoletid. Især var hun glad for frk. Hansen (Frida Knudsen). Når Anna var syg, kom frk. Hansen og besøgte hende. Hun fik en billedbog og en negerdukke af hende i 1932, og den dukke har Anna stadig i 2006!

En særlig dag var den sidste dag før ferien, hvor skolen drog på udflugt til Høve skov i hestevogne. Børnene havde flag med og vinkede og råbte hurra. I Høve skov var der en svingkarussel, men Anna blev dårlig af turen.

Alle børn blev inviteret til chokolade hos Karl Fynbo, også Anna, når der var fødselsdag.

Sankt Hans aften var årets højdepunkt. Først blev der festet i byens anl&aeli g;g, Oscar Hansen spillede på horn, så gik alle op på engen hvor nu L.G.C. ligger, hvor der var lavet bål.

Dagligdagen gik stille og roligt. Forældrene havde bygget hus uden mange penge, så begge måtte gå på arbejde for at klare dagen og vejen. Moderen malkede på Hyldgård og fik en liter mælk hver dag. Faderen var fodermester på Hyldgård, men kom senere til teglværket og til sidst på N K T.

Annas mor var også med i marken, hun lugede og stak asparges. Annas mor døde i 1969.

Sophie, Annas mormor kom gerne hvert år til jul med en gås til fam. Knudsen i skolepenge. Anna blev passet hos bedstemor, når forældrene var på arbejde. Hun var bange for gæssene, især den store gase, når hun gik fra hjemmet ned til Øvang, hvor gæssene gik udenfor.

Bedstemor rejste med Anna til Nykøbing sygehus, hvor Anna skulle have taget polypper. I toget på vejen hjem fik hun en blodstyrtning. Der blev stor opstandelse, men en læge tog imod hende på stationen, og hun blev kørt hjem. Anna havde også kirtler i lungerne.

Anna var enebarn i 9½ år, så fik hun en lillesøster, Margrethe, i 1933.

En dag da hun var 10-11 år, var hun nede hos bedsteforældrene og havde lillesøster Margrethe med i barnevognen. Hun havde lavet kaffe og kaldte på bedstemoderen, men hun svarede ikke.

Bedstefaderen blev urolig og begyndte at lede efter hende. Han gik op på høloftet, lukkede loftslemmen op og råbte ned til Anna: ”Løb hjem og kald på Mor!” Anna tog Margrethe under armen og løb. Bedstemoderen var død. Hun fik megen morfin, som Anna måtte hente til hende i Gl. Fårevejle.

Anna kom ud at tjene efter konfirmationen. Hun var først hos Karl Jensen i Stubberup i 3 år. Når hun var hjemme på besøg, fulgte forældrene hende op til købmanden i Stubberup. Datteren Inger spillede klaver, sønnen Jørgen var tømrer hos Liisberg.

Senere kom hun op til Erik Larsen i Stubberup. Konen Astrid var meget skrap. Sønnen blev gift med Tulle.

Derfra kom Anna til konditoriet i Vallekilde, siden til Ingeborg og Peder Sørensen i Veddinge og så tilbage til Stubberup, hvor hun tjente hos Anna og Jørgen Christensen. Anna var vikar for Frida Knudsen på friskolen i ½ år. Anna sad sammen med datteren Gertrud i skolen.

Hun rejste så til Vejleby, hvor hun fik plads hos Isa og Laurids Madsen. Derfra til Nakke hvor der var en minkfarm. Her var Jørgen Larsen, der senere blev gift med Annas kusine Marie (datter af Bay Larsen og Julie), minkpasser. Her lærte Anna også sin mand at kende. Hun rejste senere sammen med ham til Jylland til Viborg Amt. Men han var brigadesoldat og blev sendt til Tyskland. Anna rejste hjem. De blev gift i 1950 og fik sønnen Poul Erik. Boede først i Starreklinte, men byggede senere hus i Hørve da Poul Erik var 10 år.

 

Anna levede sin sidste tid på Bobjergcentret  i Asnæs. Døde d. 28.december 2012. Bisat på Asnæs Kirkegård d. 4. januar 2013